Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Dr. Devlet Bahçeli, Tokat Milletvekili Yücel Bulut ve Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı imzası ile Milli Mücadele yıllarının önemli isimlerinden Topal Osman Ağa'nın itibarının iade edilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) kanun teklifi verildi.
Giresunlu Topal Osman, TBMM gündeminde. Milli Mücadele yıllarında adından sıkça bahsedilen önemli isimlerden olan, Mustafa Kemal Atatürk ile de görüşen önemli bir isimdi. 27 Mart 1923 tarihinde Ankara’da aniden ortadan kaybolan milletvekili Ali Şükrü Bey'in öldürülmesinden sorumlu tutuldu. Aranmaya başlanan Topal Osman Ağa, çıkan çatışmada yaralı olarak ele geçirilmesinin ardından kellesi kesilmek sureti ile gövdesinden ayrılarak öldürüldü ve gömüldü.
Topal Osman Ağa'nın öldürülmesinin ardından, Meclis’te oy birliği ile Ali Şükrü Bey’in katilinin yakalanarak Ulus Meydanı’nda idam edilmesi kararı alındı. Karar üzerine mezarından çıkarılan Topal Osman kellesi kesilmiş olduğu için boynundan asılması mümkün olmayınca, Meclis’in kapısında, ayağından asıldı. Dr. Devlet Bahçeli'nin de aralarından bulunduğu 3 MHP milletvekili Topal Osman'ın itibarının iade edilmesi için TBMM'ne kanun teklifi verdi.

Teklifin gerekçesinde şu görüşlere yer verildi:
“Giresun’un bu yiğit evladının, Gazi Meclisin varlığı ve Milli Mücadelenin zafere ulaşması için sergilemiş olduğu büyük fedakârlık, tarih huzurunda apaçık ortadayken ve vicdanlarda sonsuza dek yaşayacak bir hakikat olarak durmaktayken, ispat vesikaları bağımsız bir mahkeme huzurunda değerlendirilmeksizin katil olarak ilan edilmesi hakkaniyete, gerçeklere ve yüreklerinde Topal Osman Ağa sevgisini yaşatan millet evlatlarının vicdani kanaatlerine uygun değildir.
Elbette ki, bir mahkeme kararı yerine asla geçmeyecek olan Meclis kararı gerçekleri değiştirecek bir vesika hükmünde olmamakla birlikte, Milli Mücadelenin yiğit kahramanı ve Türk milletinin fedakâr evladı Topal Osman Ağa’nın itibarı üzerine gölge düşüren bir tarihi vesika olarak arşivlerde durmaktadır.
Kaldı ki; ömrünü varlığına vakfettiği Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından verilen emirle, kabri Giresun Kalesi’nde bulunan Anıt Mezara taşınmak suretiyle, kendisine duyulan muhabbet ve itibarına duyulan özen kurucu irade tarafından bizzat ilan edilmiştir.
Türk istiklali ve ikbali için kısa ömrüne asırları aşan fedakârlıklar nakşeden Türk evladı Topal Osman Ağa’nın itibarının hukuken iadesi ve hakkındaki Meclis kararının işbu kanunla kaldırılması, ömrünü adadığı bağımsızlık sevdasının tecellisi olan Gazi Meclis’in asli görevi, tarihi yükümlülüğü ve tarihe olan vicdan borcunun bir gereğidir.
Bu nedenle; bu kanun teklifinin kabulüyle, Türk milletinin vicdanında itibarını hiçbir zaman yitirmemiş olan Topal Osman Ağa’nın; hukuken itibarının sağlanması ve hakkında mevcut bulunan ve hakikatle örtüşmeyen Meclis Kararının da kaldırılması amaçlanmıştır.”

