Sedat Özata Haberi - Coğrafi işaret ile tescillenen Niksar Cevizi'nde hasat devam ediyor. Bölgenin önemli gelir kapıları arasında yer alan ceviz de geçtiğimiz yıl üretim; bin 772 ton olarak gerçekleşti. Bu yı ise; rekolte artışı ile üretimin 2 bin tona ulaşacağı hesaplanıyor.
Kkilogram fiyatı üreticide; cins ve kalitesine göre, 15-30 lira arasında değişen ceviz, marketlerde tüketiciye iki katı fiyata sunuluyor. Geçtiğimiz yıla göre; bu yıl ceviz hasadında yüzde 30 gibi bir verim artışı olduğunu kaydeden Niksarlı ceviz üreticisi Halis Yılmaz, ilçede üretilen cevizin birinci sınıf ceviz olduğunu söyledi. Niksar'da hem ceviz hem de kendi kendi geliştirdikleri sera usulü kapama bahçelerinin ceviz hasadında artış olduğunu belirten Yılmaz, "Niksar’a bir katma değer sağlıyoruz ve bölgemizin en iyi cevizi ilçemizde yetişiyor. Buda bizim için gerçekten bir onur gurur kaynağı. Çünkü diktiğimiz ağaçlardan meyveler yetişiyor. Bütün metropol şehirlerine başta İstanbul, Antalya, Bursa, Trabzon, Ankara, Samsun gibi hatta Gaziantep’e dahi ceviz gönderiyoruz. Oralar cevizin memleketi ama Niksar cevizinin aromasını tutmadığı için biz bu cevizleri bütün o illere direk hem toptancılar aracılığı ile direk olarak üreticiler bizi buluyorlar. Çünkü Niksar deyince akla ilk gelen ceviz ve Ayvaz suyu birde salçamız var. Bizde bu markaları elimizden geldiği kadar korumaya çalışıyoruz” dedi.
Niksar bölgesi ceviz üssü olacak
Hedeflerini, "Kelkit Vadisi, ceviz vadisi olacak" şeklinde belirleyen üretici, “Amasya’dan Kelkit’e kadar Kelkit Vadisinin ceviz vadisi olmasını istiyoruz. Herkesin buna öncelik edip bu bölgede ceviz üssü kurulmasını istiyoruz. Biz yaptığımız işi daha da büyütüp dörde beşe katlamak istiyoruz. Çünkü hem kalite bakımında hem havası suyu bakımından bizim bölgede ciddi bir ceviz potansiyeli var. Yapacak arkadaşlara da her türlü yardımda bulunacağımızı ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.
Cevizler makine ile dökülüyor
Cevizlerin hasadında kullanılan ceviz silkeleme makinesine de değinen Yılmaz, bu mekimeler ile ağaçtan cevizleri dökmenin daha kolay olduğunu belirterek, “Sırıkla vurmuyoruz ağaçları dövmüyoruz, ağaçlarımız gelecek yıl daha fazla meyve vermesini sağlıyoruz. Bunun amacı da insan gücünden daha çok tasarruf yapmak. Mesela bir kişinin yevmiyesi ortalama 300 TL olduğu için bu 20 kişinin gördüğü işi görüyor. Bir ağacı salladığı zaman ortalama 3 dakika içinde ağaçtaki meyveleri döküyor, kalanı da zaten alt etek dallardaki meyveleri topluyoruz. Bu bizim için çok ekonomik bir makine. Ağaçlara hiçbir zararı yok, ceviz hasadı yapacaklar için de tavsiye ediyoruz. 500 dönüme yakın kapama ceviz bahçemizde dökme işlemi yapıyoruz, dökme işi bittikten sonra toplanıyor ve ceviz soyma makinesinde yeşil kabuğu temizleniyor. Daha sonra kurutup siparişlerimizi istenilen şekilde büyük şehirlere gönderiyoruz, bir kısmını da iç yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
Girdi; 80 milyon TL...
Niksar cevizi artık Türkiye’yi aştı bir dünya markası olduğunu ifade eden Yılmaz, açıklamalarını şöyle tamamladı: “Bu sene Niksar’da rekoltede artış bekliyoruz. Bu da 15 ila 25 TL arasında bu chandler cevizlerinin de 30 TL civarında fiyatı var. Bu da Niksar ekonomisine yaklaşık olarak 60 ila 70 Milyon TL arasında giriş sağlar. Buda işlemesi dahil ticaretini yapan, işlemesini yapan, ambalajı yapan firmaları da sayarsak yaklaşık Niksar ekonomisine 80 milyon TL gibi bir rakama tekabül eder. Bu rakamlar Niksar için çok iyi. Çünkü işçiliği var, sigortası var , çalışanı var, ambalajı var kargosu var, bu paralar genelde Niksar’a girdi sağlıyor. Önümüzdeki senelerde bu rakamların 100 milyon TL’leri bulacağını tahmin ediyorum. Çünkü her yıl bu rakam artıyor metropoller artık bunları direk alıyor. Biz ayrıca ihracatı hedefliyoruz. Önümüzdeki yıllarda 2023 yılına doğru biz bu cevizleri ihracat yapmayı planlıyoruz. Çünkü artık Türkiye’de ciddi bir üretim var bu inşallah önümüzdeki yıllarda artacak ve dolayısıyla tüketim fazlasını ihracata yönelerek ülkemize katma değer sağlayacağız”