Nurhan İçmez - Yunus Çiftci Haberi - Tokat'tan dünyaya sadece, bağ yaprağı, kiraz, ceviz gibi ürünler değil; balık da ihraç edildiğini biliyor muydunuz? Evet; Almus barajında üretilen somon balıkları başta Rusya olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Öte yandan barajda elektrik üretimi yapan şirketin, suyu kontrolsüz kullanması, baraj için tehlike yaratmaya devam ediyor.
Tokat’ın Almus ilçesindeki meşhur baraj, sadece tarım arazilerini sulamakla, elektrik üretmek ve bölge turizmine katkı sağlamakla kalmıyor; aynı zamanda, baraj gölünde sürdürülen kafes balıkçılığı ile dünyaya balık da ihraç ediliyor. Almus Barajı, irili ufaklı 30’a yakın balık üretim tesisi ile; yılda yaklaşık 6 bin ton balık üretilmesi ile de öne çıkıyor. Üretilen balıklar başta Rusya olmak üzere, Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Havaların soğuması ile birlikte bazı balıkçılar ürünlerini deniz kıyısındaki çiftliklere gönderiyor. Yaklaşık 350-600 gram ağrılığındaki balıklar denizlerde bulunan çiftliklerde 2-3 kilogram ağırlığa geldiğinde ihraç ediliyor.
Su ürünleri mühendisi Suat Onar, "2-3 gram ağırlığındaki yavru balıklar 8-10 ay arasında 350-600 grama geliyor. Canlı olarak hasadı yapılan balıklar tırlarla Ordu’ya gönderiliyor. İç sulardaki su sıcaklığı kış ayında 4 derecelere düştüğü için balığın büyümesi yavaşlıyor. Karadeniz’de hem tuzlu su hem de sıcaklık oranından dolayı balık daha iyi gelişiyor. 2-3 kilogram ağırlığa ulaştığında işlenerek Rusya’ya gönderiliyor" dedi.
"Norveç somonuna alternatif olarak yetiştiriliyor"
Türk somonuna talebin oldukça fazla olduğunu belirten Onar, "Buradaki balıklar Norveç somonuna alternatif olarak yetiştiriliyor. Norveç somonundan daha lezzetli bir tadı var. Kilogram fiyatı 4 dolar ile 5 dolar arasında değişiyor " diye konuştu.
"Katma değeri yüksek bir ürün"
Almus barajında bulunan 30 balık çiftliğinde yoğun bir şekilde üretim yapıldığına dikkat çeken Onar, "Rusya’nın yanı sıra Avrupa birliği ülkelerinden de talep var. Porsiyon olarak işlenerek ihraç ediliyor. Almus’ta işleme tesisi olmadığın direk ihracat yapılamıyor. Tesis kurulursa direkt ihracat yapabiliriz. Özellikle katma değeri yüksek bir ürün. Avrupa ve diğer ülkelere gıda olarak sattığımız değerli bir ürün. Su ürünleri ihracatı günden güne artmakta" ifadelerini kullandı.
Balık üreticisi Osman Edizer, somon balığı taleplerini karşılamakta zorluk çektiklerini söyledi. Barajda su seviyesi düşmesinden dolayı sorunlar yaşadıklarını belirten Edizer, bu anlamda önlem alınmasını beklediklerini kaydetti.
Yorumlar (0)
@name kişisine cevap olarak
Yorumunuz başarılı bir şekilde gönderilmiştir. Editörlerimizin onayının ardından yayınlanacaktır!